Hírek

  Ha a pénz beszél...
   
 


Mi van akkor, ha a pénz beszél? Beszól és összekuszálja az életet. Mert ha sok van, az a baj, ha kevés, akkor meg az. Ezt már ősidőktől fogva felismerte a kabaré, s ki is használta Kellér, Nóti és Vadnai óta. Most a Hahota Kulturális Egyesület színtársulata vette elő újból az örökzöld lóvé-sztorit.

Kétféle ember van a világon: aki a Hahotát ismeri, és aki még nem. Utóbbi vagy nem erdélyi, vagy nem ember, vagy nem szeret nevetni, harsányan röhögni (somolygás kizárva). Mert egy valamirevaló erdélyi, főképpen pedig vásárhelyi tudja – a színtársulat van, és már régen nagykorú. Valamikor 1985-ben alakult, aztán ’88-ban betiltották, újraalakult ’91-ben, azóta tartott több mint ezer előadást, s most gőzerővel próbál a szilveszteri kabaréra. Az őstörténetből ennyi elég is. Sapienti sat (mondta a római vígjátékíró Plautus).

Örömmel dolgoznak a rendezővel

A most készülő összeállítás szakmai tanácsadója Kovács Levente színházi rendező, színészpedagógus, egyetemi professzor. Puskás Győző művészeti vezető mondta – „1983-ban láttam a Kovács Levente-rendezte Emlékek kávéházát. Nem igaz. Hétszer láttam. Beleszerettem ebbe a műfajba. Hála az egeknek Levente most elvállalta a szakmai tanácsadást. Ami nem is csak az. Annál sokkal több. És reméljük, ez az együttműködés állandósulni fog” – meséli lelkendezve Puskás. Szerinte Kovács Levente megpezsdítette a társulat életét. Öröm vele dolgozni, öröm próbára jönni.

Örökzöld téma

Az idei szilveszteri kabaré címe: A pénz beszél... Erről mondja Kovács Levente – a kabaré klasszikusainál is mindig téma volt a pénzhiány. S ezt a mindenkori – a mostani is – gazdasági helyzet indokolta. „A magyar kabaré örökzöld témája volt a pénzhiány, a nincstelenség, s minden ebből eredő fura konfliktushelyzet. Az volt Kellérnél, Nótinál és Vadnainál, s a többi klasszikus szerzőnél is. Nos, most ehhez társulnak egyéb szövegek, slágerek, így lesz belőle egy régi-új, de mindenképpen ízletes kabaré-előadás” – mondja, anélkül, hogy elárulná, mi is lesz benne. Azazhogy annyit elmond: ha nem figyelünk oda, a dollár elgurul, az üzlet, az üzlet, még ha Daciáról van szó, akkor is, óriáskígyót vásárolni veszélyes és csak a holdkóros ember hiheti azt, hogy javulni fognak a viszonyok. Aztán még hozzáteszi: „a többit a helyszínen, élő szóval, muzsikával”.


Puskás Győző sorolja a szereplőket: Székely M. Éva, Gönczi Katalin, Bordos Nagy Csilla, Kelemen Barna, Cseke Péter, Szőlősi Pénzes Szilárd és ő maga. És mellettük nem szabad megfeledkeznünk Jakab Zsombor producerről, aki nagy tapasztalattal és hozzáértéssel igazgatja-szervezi az előadásokat, neki is köszönhetőek a sikerek. A társulat már novemberben tudta, hogy decemberben, januárban, februárban mikor és hol fognak játszani.

Egyébként Kovács Levente azt is elmondta – a társulat tapasztalatára alapoz, egy kiemelkedő egyéniségre, akire a szerepet szabták, jelen esetben ez Puskás Győző. Az Emlékekben hat ilyen figura volt. A vásárhelyi kabarét az 53/54-es években Szabó Ernőre építették, aztán amikor ő másfél év után elment, attól, kezdve nem volt kabaré Vásárhelyen.

Broadwayi szokás

December 27-én avanpremier A pénz beszél-lel... Nyárádszeredában. Amolyan broadwayi szokás, hogy a produkciót először nem otthon, hanem egy kis színpadon „futtatják meg”. És ez már régi szokás... a Hahotánál is. Bemutató 28-án este 7 órától Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében. További előadások: december 29-én, vasárnap, 30-án, 31-én,  2014. január 2-án, 3-án, pénteken, 4-én, szombaton, 5-én, vasárnap este 7 órától Marosvásárhelyen, 6-án, hétfőn és 7-én, kedden este 7 órától Szovátán.

Jegyek elővételben a Maros Művészegyüttes kövesdombi, és a Kultúrpalota pénztáránál, valamint a www.hahota.ro honlapon.


Megjelent: www.szekelyhon.ro  2013.12.10.

  A pénz beszél! – Hahota-kabaré a láthatáron
   
 

Interjú Kovács Levente rendezővel és Puskás Győző művészeti vezetővel

(megjelent Népújság 2013 december 7 szombat)

 

Teljes gőzzel próbál a Hahota színtársulat az idei kabaréra készülve. Nem csak a szövegbe, a színpadi játékba lehelnek lelket, hanem a játék örömét is megélik, amit a közönségnek idén is közvetíteni szeretnének. A premiert december 27-én hagyományszerűen  Nyárádszeredában játsszák, Marosvásárhelyen december 28-án lesz a bemutató, majd 29-én, 30-án és 31-én a Maros Művészegyüttes termében lépnek fel, aztán az új esztendő farsangi időszakában több mint 40 előadást tábláztak be Maros és a környező megyékben. Újdonság, hogy a kabaré szakmai tanácsadója és rendezője a színházi berkekben nagy tekintélyű Kovács Levente rendező, a Színművészeti Egyetem egykori rektora. Őt és Puskás Győzőt, a Hahota vezető színészét kérdeztük a közönségnek tartogatott meglepetésekről.

 

– Hogyan esett Kovács Leventére a választás, amikor szakmai tanácsadót keresett a társulat: – kérdeztük Puskás Győzőtől, a társulat alapítójától, vezető színészéről.

– Itt az alkalom, hogy elmondjam, amit Kovács Levente háta mögött már mondogattam, csak ő nem tudta, akkor kaptam kedvet a színjátszásra, amikor az Emlékek kávéháza című zenés kabaré előadást 1983-ban megnéztem, hétszer. Az első három alkalommal potyogtak a könnyeim, úgy szórakoztam, mint soha. S azóta se sehol sem tudtam annyit nevetni egy előadáson, az biztos! Akkor szerettem bele a klasszikus bohózatokba. Harminc éves szerelemről van szó. Bevallom, addig néztem az előadást, amíg le tudtam írni a poénokat  Aztán A butaság szérumát bemutattuk mi is a Hahota első előadásán. Bevallom, addig néztem az előadást, amíg le tudtam írni a poénokat. Tehát az egész Hahota társulat alapítását végső soron Kovács Levente inspirálta. A Hahota évek óta klasszikus bohózatokat visz színre, itt van Kovás Levente, aki ennek a nagymestere, senki más ennyire ne ért a bohózatokhoz, mint ő. Ez egy nagyon szerencsés „találkozás”. Nagyon jó kedvvel próbálunk,  nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire jó a hangulat, amit Levente teremtett meg, rögtön az elején. Ha bárki gonddal jönne, vagy fáradt, egy kis humoros történettel oldja a hangulatot. Olyan jó kedvvel érkezünk a próbákra, mintha welness centrumba mennénk. Soha nincs stresszhelyzet a színpadon. Emiatt tudunk jobban teljesíteni.

–  A bohózatokat hogyan válogatták össze?

Ezeket a Hahota válogatta össze, egy kész anyag volt. Szívesen adok tanácsokat, hogy kell a szerepeket alaposabban kivitelezni, én főleg arra fektettem a hangsúlyt. Győző mindenik jelenetnek a tartópillére, a klasszikus kabaréban mindig van egy frontember, de az a cél, hogy a  többiek szituációja és színészi szintje is emelkedjen egy kicsit e köré. Ehhez kell egy külső szem. A rendező a színészen keresztül fogalmaz, s ezt kell megformálni. A jó tanácsok mindig elkelnek. Az észrevételeket, segítő vagy kritikai észrevételeket, meg kell tenni. Mit kell hozzátenni, mit kell elvenni, ezek mindig benne vannak a pakliban, s ez egy szakmai kihívás. Az 1900-as évek elejétől kezdődően a kabaré mindig igazodott az elég gyakori gazdasági válságokhoz. A pénzhiány a szegénységhez vezetett, a pénzhez jutáshoz különböző kerülő utakat kerestek. Ebben a témában a magyar kabaréirodalom verhetetlen. A szerzők között ott van Rejtő, Radnai, Nagy Endre, Nóti Károly, hogy a legnevesebbeket említsük, rengeteget foglalkoznak ezzel a dologgal. A pénz beszél... Ki által beszél, ez mindenhol változik, szélhámia van, házasságszédelgés, akár külföldi rokon megpumpolása, de mindig van valami csavar. A pénzszerzési kísérletek nem mindig sikerülnek jól, erről szól ez az egész tulajdonképpen: A pénz beszél, a kutya meg csak ugat...

 – mondta Kovács Levente.

– Igaz, hogy Kovács Leventét csak szakmai tanácsadóként tüntettük fel a plakáton, de tulajdonképpen elvégzi a rendezői munkát is. Méghozzá becsülettel. Nem tudja megállni, hogy ezt ne tegye meg.  Óriási segítség ez a társulatnak.

– Mire számíthat a közönség?

– Az idén teljesen más előadás lesz, mint a tavaly. A tavaly egy egységesített, zenés, vígjátékszerű kabarét játszottunk, most hat különböző jelenet elevenedik meg a színpadon, három rövidebb, három hosszabb, és vagy egy közös elem mindenikben, a pénz. Minden a pénz körül forog. Ebből jönnek a humoros dolgok, láthatjuk, mit képes az ember megtenni a pénzért, milyen pénzszerzési metódusokhoz folyamodnak – tette  hozzá Puskás  Győző.

 

– Új szereplő neve is olvasható a plakáton.

–       Igen, a Bordos Nagy Csilláé, ő az új szereplőnk. A többi színészek: Székely M. Éva, Kelemen Barna, Cseke Péter, Szőlősi P. Szilárd stabil tagjai társulatunknak, Gönczi Katalint is sok előadásban láthatta a közönség.

 

Idén is három típusú kabarét tekinthet meg a marosvásárhelyi közönség, a Hahota bohózatait, a Gruppen-Hecc politikai kabarét és a Nemzeti Színház vígjátékát. Ebben az a jó, hogy van választék, egyik nem üti a másikat és mindhármat meg kell nézni!

A Hahota műsorrendje megtekinthető a www.hahota.ro oldalon.
Jegyek elővételben a Maros Művészegyüttes Terménél, elérhetőség a 0746-540292-es telefonszámon, nyitvatartás: hétfőtől - péntekig 13-14 és 17-18 óra között, a Kultúrpalota
 jegypénztáránál, elérhetőség a 0265-261420-es telefonszámon, nyitvatartás: hétfőtől - péntekig 10-13 óra között és
kedd, szerda, csütörtök 17-19 óra között

 

Mezey Sarolta


  Hírek
 

  Ha a pénz beszél...
 


Mi van akkor, ha a pénz beszél? Beszól és összekuszálja az életet. Mert ha sok van, az a baj, ha kevés, akkor meg az. Ezt már ősidőktől fogva felismerte a kabaré, s ki is használta Kellér, Nóti és Vadnai óta. Most a Hahota Kulturális Egyesület színtársulata vette elő újból az örökzöld lóvé-sztorit.

Kétféle ember van a világon: aki a Hahotát ismeri, és aki még nem. Utóbbi vagy nem erdélyi, vagy nem ember, vagy nem szeret nevetni, harsányan röhögni (somolygás kizárva). Mert egy valamirevaló erdélyi, főképpen pedig vásárhelyi tudja – a színtársulat van, és már régen nagykorú. Valamikor 1985-ben alakult, aztán ’88-ban betiltották, újraalakult ’91-ben, azóta tartott több mint ezer előadást, s most gőzerővel próbál a szilveszteri kabaréra. Az őstörténetből ennyi elég is. Sapienti sat (mondta a római vígjátékíró Plautus).

Örömmel dolgoznak a rendezővel

A most készülő összeállítás szakmai tanácsadója Kovács Levente színházi rendező, színészpedagógus, egyetemi professzor. Puskás Győző művészeti vezető mondta – „1983-ban láttam a Kovács Levente-rendezte Emlékek kávéházát. Nem igaz. Hétszer láttam. Beleszerettem ebbe a műfajba. Hála az egeknek Levente most elvállalta a szakmai tanácsadást. Ami nem is csak az. Annál sokkal több. És reméljük, ez az együttműködés állandósulni fog” – meséli lelkendezve Puskás. Szerinte Kovács Levente megpezsdítette a társulat életét. Öröm vele dolgozni, öröm próbára jönni.

Örökzöld téma

Az idei szilveszteri kabaré címe: A pénz beszél... Erről mondja Kovács Levente – a kabaré klasszikusainál is mindig téma volt a pénzhiány. S ezt a mindenkori – a mostani is – gazdasági helyzet indokolta. „A magyar kabaré örökzöld témája volt a pénzhiány, a nincstelenség, s minden ebből eredő fura konfliktushelyzet. Az volt Kellérnél, Nótinál és Vadnainál, s a többi klasszikus szerzőnél is. Nos, most ehhez társulnak egyéb szövegek, slágerek, így lesz belőle egy régi-új, de mindenképpen ízletes kabaré-előadás” – mondja, anélkül, hogy elárulná, mi is lesz benne. Azazhogy annyit elmond: ha nem figyelünk oda, a dollár elgurul, az üzlet, az üzlet, még ha Daciáról van szó, akkor is, óriáskígyót vásárolni veszélyes és csak a holdkóros ember hiheti azt, hogy javulni fognak a viszonyok. Aztán még hozzáteszi: „a többit a helyszínen, élő szóval, muzsikával”.


Puskás Győző sorolja a szereplőket: Székely M. Éva, Gönczi Katalin, Bordos Nagy Csilla, Kelemen Barna, Cseke Péter, Szőlősi Pénzes Szilárd és ő maga. És mellettük nem szabad megfeledkeznünk Jakab Zsombor producerről, aki nagy tapasztalattal és hozzáértéssel igazgatja-szervezi az előadásokat, neki is köszönhetőek a sikerek. A társulat már novemberben tudta, hogy decemberben, januárban, februárban mikor és hol fognak játszani.

Egyébként Kovács Levente azt is elmondta – a társulat tapasztalatára alapoz, egy kiemelkedő egyéniségre, akire a szerepet szabták, jelen esetben ez Puskás Győző. Az Emlékekben hat ilyen figura volt. A vásárhelyi kabarét az 53/54-es években Szabó Ernőre építették, aztán amikor ő másfél év után elment, attól, kezdve nem volt kabaré Vásárhelyen.

Broadwayi szokás

December 27-én avanpremier A pénz beszél-lel... Nyárádszeredában. Amolyan broadwayi szokás, hogy a produkciót először nem otthon, hanem egy kis színpadon „futtatják meg”. És ez már régi szokás... a Hahotánál is. Bemutató 28-án este 7 órától Marosvásárhelyen a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében. További előadások: december 29-én, vasárnap, 30-án, 31-én,  2014. január 2-án, 3-án, pénteken, 4-én, szombaton, 5-én, vasárnap este 7 órától Marosvásárhelyen, 6-án, hétfőn és 7-én, kedden este 7 órától Szovátán.

Jegyek elővételben a Maros Művészegyüttes kövesdombi, és a Kultúrpalota pénztáránál, valamint a www.hahota.ro honlapon.


Megjelent: www.szekelyhon.ro  2013.12.10.

  A pénz beszél! – Hahota-kabaré a láthatáron
 

Interjú Kovács Levente rendezővel és Puskás Győző művészeti vezetővel

(megjelent Népújság 2013 december 7 szombat)

 

Teljes gőzzel próbál a Hahota színtársulat az idei kabaréra készülve. Nem csak a szövegbe, a színpadi játékba lehelnek lelket, hanem a játék örömét is megélik, amit a közönségnek idén is közvetíteni szeretnének. A premiert december 27-én hagyományszerűen  Nyárádszeredában játsszák, Marosvásárhelyen december 28-án lesz a bemutató, majd 29-én, 30-án és 31-én a Maros Művészegyüttes termében lépnek fel, aztán az új esztendő farsangi időszakában több mint 40 előadást tábláztak be Maros és a környező megyékben. Újdonság, hogy a kabaré szakmai tanácsadója és rendezője a színházi berkekben nagy tekintélyű Kovács Levente rendező, a Színművészeti Egyetem egykori rektora. Őt és Puskás Győzőt, a Hahota vezető színészét kérdeztük a közönségnek tartogatott meglepetésekről.

 

– Hogyan esett Kovács Leventére a választás, amikor szakmai tanácsadót keresett a társulat: – kérdeztük Puskás Győzőtől, a társulat alapítójától, vezető színészéről.

– Itt az alkalom, hogy elmondjam, amit Kovács Levente háta mögött már mondogattam, csak ő nem tudta, akkor kaptam kedvet a színjátszásra, amikor az Emlékek kávéháza című zenés kabaré előadást 1983-ban megnéztem, hétszer. Az első három alkalommal potyogtak a könnyeim, úgy szórakoztam, mint soha. S azóta se sehol sem tudtam annyit nevetni egy előadáson, az biztos! Akkor szerettem bele a klasszikus bohózatokba. Harminc éves szerelemről van szó. Bevallom, addig néztem az előadást, amíg le tudtam írni a poénokat  Aztán A butaság szérumát bemutattuk mi is a Hahota első előadásán. Bevallom, addig néztem az előadást, amíg le tudtam írni a poénokat. Tehát az egész Hahota társulat alapítását végső soron Kovács Levente inspirálta. A Hahota évek óta klasszikus bohózatokat visz színre, itt van Kovás Levente, aki ennek a nagymestere, senki más ennyire ne ért a bohózatokhoz, mint ő. Ez egy nagyon szerencsés „találkozás”. Nagyon jó kedvvel próbálunk,  nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire jó a hangulat, amit Levente teremtett meg, rögtön az elején. Ha bárki gonddal jönne, vagy fáradt, egy kis humoros történettel oldja a hangulatot. Olyan jó kedvvel érkezünk a próbákra, mintha welness centrumba mennénk. Soha nincs stresszhelyzet a színpadon. Emiatt tudunk jobban teljesíteni.

–  A bohózatokat hogyan válogatták össze?

Ezeket a Hahota válogatta össze, egy kész anyag volt. Szívesen adok tanácsokat, hogy kell a szerepeket alaposabban kivitelezni, én főleg arra fektettem a hangsúlyt. Győző mindenik jelenetnek a tartópillére, a klasszikus kabaréban mindig van egy frontember, de az a cél, hogy a  többiek szituációja és színészi szintje is emelkedjen egy kicsit e köré. Ehhez kell egy külső szem. A rendező a színészen keresztül fogalmaz, s ezt kell megformálni. A jó tanácsok mindig elkelnek. Az észrevételeket, segítő vagy kritikai észrevételeket, meg kell tenni. Mit kell hozzátenni, mit kell elvenni, ezek mindig benne vannak a pakliban, s ez egy szakmai kihívás. Az 1900-as évek elejétől kezdődően a kabaré mindig igazodott az elég gyakori gazdasági válságokhoz. A pénzhiány a szegénységhez vezetett, a pénzhez jutáshoz különböző kerülő utakat kerestek. Ebben a témában a magyar kabaréirodalom verhetetlen. A szerzők között ott van Rejtő, Radnai, Nagy Endre, Nóti Károly, hogy a legnevesebbeket említsük, rengeteget foglalkoznak ezzel a dologgal. A pénz beszél... Ki által beszél, ez mindenhol változik, szélhámia van, házasságszédelgés, akár külföldi rokon megpumpolása, de mindig van valami csavar. A pénzszerzési kísérletek nem mindig sikerülnek jól, erről szól ez az egész tulajdonképpen: A pénz beszél, a kutya meg csak ugat...

 – mondta Kovács Levente.

– Igaz, hogy Kovács Leventét csak szakmai tanácsadóként tüntettük fel a plakáton, de tulajdonképpen elvégzi a rendezői munkát is. Méghozzá becsülettel. Nem tudja megállni, hogy ezt ne tegye meg.  Óriási segítség ez a társulatnak.

– Mire számíthat a közönség?

– Az idén teljesen más előadás lesz, mint a tavaly. A tavaly egy egységesített, zenés, vígjátékszerű kabarét játszottunk, most hat különböző jelenet elevenedik meg a színpadon, három rövidebb, három hosszabb, és vagy egy közös elem mindenikben, a pénz. Minden a pénz körül forog. Ebből jönnek a humoros dolgok, láthatjuk, mit képes az ember megtenni a pénzért, milyen pénzszerzési metódusokhoz folyamodnak – tette  hozzá Puskás  Győző.

 

– Új szereplő neve is olvasható a plakáton.

–       Igen, a Bordos Nagy Csilláé, ő az új szereplőnk. A többi színészek: Székely M. Éva, Kelemen Barna, Cseke Péter, Szőlősi P. Szilárd stabil tagjai társulatunknak, Gönczi Katalint is sok előadásban láthatta a közönség.

 

Idén is három típusú kabarét tekinthet meg a marosvásárhelyi közönség, a Hahota bohózatait, a Gruppen-Hecc politikai kabarét és a Nemzeti Színház vígjátékát. Ebben az a jó, hogy van választék, egyik nem üti a másikat és mindhármat meg kell nézni!

A Hahota műsorrendje megtekinthető a www.hahota.ro oldalon.
Jegyek elővételben a Maros Művészegyüttes Terménél, elérhetőség a 0746-540292-es telefonszámon, nyitvatartás: hétfőtől - péntekig 13-14 és 17-18 óra között, a Kultúrpalota
 jegypénztáránál, elérhetőség a 0265-261420-es telefonszámon, nyitvatartás: hétfőtől - péntekig 10-13 óra között és
kedd, szerda, csütörtök 17-19 óra között

 

Mezey Sarolta


« tovább...  
 
 
       
 

HAHOTA Kulturális Egyesület
Marosvásárhely - 540035
Aurel Filimon (volt Iskola) utca 17. szám
Tel: 0265-269.900
Bank: Transilvania(Banca Transilvania)
Cont: RO57BTRL02701205N68511XX
C.I.F.:26197462

Igazgatóság:
Jakab Zsombor
igazgató - impressario
tel: + 4 0744 767708
email: 
j_zsombor@hotmail.com
Kelemen Barna
ügyvezető igazgató
email: 
barnakelemen@yahoo.com   

Puskás Győző
Hahota színtársulat alapítója - művészeti igazgató
email:
gyozopuskas@yahoo.com

  www.sigma-net.ro webdesign by